perjantai 22. heinäkuuta 2016

Ivan sydänlausunto ja Carman treenit

Kuva: Liina Pöyry

Ivan sydänlausunto, Seppo Lamberg:
"Iva pennun sydämessä ei todeta laajentumaa. Sydänlihaksen supistuvuus ja seinämäpaksuudet ovat normaalit. Dopplertutkimuksessa aortassa ja keuhkovaltimossa mitataan normaali virtaus. Eteiskammioissa ei todeta vuotoa. Eteisväliseinä on ehjä. Kammioväliseinässsä harvinaisesti lihaksikkaan osan puolella todetaan pieni vuotovirtaus. Löydös ei ole rotutyypillinen. Tälle rodulle tyypillisiä synnynnäisiä sydänsairauksia, keuhkovaltiomon ahtaumaa ja PDA sairautta ei todeta.
Väliseinärakenteet kehittyvät aina kahden vuoden ikään asti. Vuoto voi sulkeutua kokonaan. Mitään kuormitusta ei ole kehittynyt. Rasitusta ei tarvitse rajoittaa. Seurantatutkimuksen tekisin vasta 18-24 kuukauden iässä jos oireuta ei todeta ja sivuääni on edelleen kuultavissa" 

Ivan sydän tutkittiin torstaina. Tutkimushuoneessa oltiin yli tunti, kun Seppo kuunteli, tutki, kuunteli uudestaan, tutki ja kuunteli vielä kerran. Aluksi mitään vikaa ei löytynyt, sydämen rakenne on normaali eikä mitään epätavallista löytynyt. Kun viimeisen kerran laitteisto asetettiin Ivan sydämen kohdalle, saatiin kaksi kuvaa, jossa pieni vuoto näkyi. Ivalle todettiin vuotovirtaus lihaksessa, joka on koirilla äärimmäisen harvinainen, ihmislapsilla yleisempi. Kyseinen virtaus esiintyy yleensä väliseinässä, joka on hauraampi osa sydäntä, mutta tämä osa näyttää Ivalla siltä miltä pitääkin. Seppo lupasi löytää syyn sivuääneen ja lopulta sen löysi, mutta lihaksessa sijaitsevan vuotovirtauksen löytäminen on kuulema vaikeaa. 

Diagnoosin saaminen tiputti ison kiven omasta sydämestä. Jos vuoto sulkeutuu tai säilyy samana, Iva pystyy elämään täysin normaalin elämän. Dramaattisemmassa vaihtoehdossa virtaus voi kasvun myötä pahentua. Diagnoosi helpotti myös montaa muuta eikä se sulje Ivan sisaruksia pois jalostuksesta. Myös Ivan käyttäminen on kuulema mahdollista tilanteen pysyessä tällaisena, mutta luonnollisesti Ivaa ei tulla ikinä käyttämään jalostuksessa. Samalla saimme varmistuksen, että Ivan pieni koko ei johdu sydämestä. 

Nyt nautitaan jokaisesta terveestä päivästä mikä meillä on yhdessä ja mietitään tulevaa, kun sen aika tulee. Toivon enemmän kuin mitään, että minun kaunis pieni tyttö saa elää pitkän ja terveen elämän. 

Iva 17vkoa temppuilee:


Kuva: Liina Pöyry

Carman leijeröinti- ja keppitreenit, onnistumisia ja hyvää mieltä:2 kommenttia:

  1. Täytyy ihan kommentoida että ihailen tosi paljon sun tapaa treenata! Kiva katsoa, miten toistomäärät on vähäisiä ja palkkaat usein ja juuri siitä, mitä on tarkoitus vahvistaa. Kiitos treenimotivaatiosta jota videoista aina saa ^_^

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon Ella ihanista sanoista!

    VastaaPoista