sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Jaksamista pitkiin treeni- ja kisapäiviin

Tavallisina arkipäivinä on helppo pitää kiinni normaaleista ruokailu- ja juomarytmeistä. Oman jaksamisen takia oikeanlainen sekä oikein ajoitettu ruokailu sekä nesteytys ovat äärimmäisen tärkeitä. Kun urheilusuoritukset ja muut arjen menot sisältyvät tavalliseen päivään, on ruokailurytmeistä helppo pitää kiinni.

Olen itse huomannut, kun ollaan erityisesti kaukana kotoa ja päivän tahti on hektinen, että ruokailu jää liian vähälle ja rytmi voi olla välillä aivan sekaisin. Ja myös erityisesti nesteytyksen rooli esim. kisapäivinä on naurettavan huono, mikä ei missään nimessä saisi olla näin. Koiran nesteytyksestä ja kunnollisesta palautumisesta pidetään huoli, mutta ohjaaja jää helposti huonommalle puolelle. Valitettavan usein huomasin, miten kisapäivinä päätä särkee eikä koko päivää jaksa olla täysin skarppina. Kisapäivät näillä leveyksillä matkoineen venyvät aivan liian pitkiksi ja kisapäivän päätyttyä huomaan, että en ole syönyt juuri mitään. Kisapäivän aikana harvoin tekee mieli mitään kiinteää ja välillä pitää pakottaa itseään syömään jotakin. Tankkaus tapahtuu lähinnä ennen ja jälkeen kisapäivän. 

Veden lisäksi on myös hyvä löytää muita nesteytysvaihtoehtoja, jotka imeytyvät rankan päivän aikana paremmin. Olen myös joutunut keksimään itselleni tällaisille päiville vaihtoehtoisia tapoja nauttia välipaloja, koska edes pientä kiinteää ruokaa "ei muka ehdi syömään". 

Itselläni on toiminut todella hyvin ravinnon saannin osana ruokaisat smoothiet, jotka on helppo tehdä etukäteen ja pakata mukaan sheikkereihin. Pieni vaiva, josta saan kuitenkin suuren hyödyn. Näin ravinnon saa nautittua nesteen muodossa ja täyttävään välipalaan saa sisällytettyä vihanneksia tai rahkaa, hedelmiä ja marjoja. En voi vedota kiireeseen; ruoka on helppo nauttia nesteenä ja pullo on kätevä kantaa mukana. Eikä kaikkea tarvitse nauttia kerralla. Nämä myös säilyvät useamman päivän reissuilla, kunhan niitä saa säilytettyä viileässä. Täyttäviä välipaloja, joiden tarkoitus on ravinnonsaannissa. Eli nesteytyksen roolia ei kuitenkaan tule kokonaan unohtaa.Olen itse huono juomaan maitoa sellaisenaan, joten pyrin tekemään smoothiet soijamaitoon tai tavalliseen maitoon. Maidon voi toki korvata vedellä, mikä esimerkiksi kesäisin voi olla hyvä vaihtoehto, jos juomaa ei kerkeä nauttimaan heti. Omat lemppariainekset vihannespommiin ovat porkkana, ruusukaali, paprika, kurkku, viherkaali sekä pinaatti.  Muutama mieleinen sekaan - ja soppa on valmis!Yksi tämänhetkinen lemppari:


purkki maitorahkaa
maitoa/soijamaitoa
1 omena
tölkki ananasta/tuoreananasta
omatunnon mukaan sokeroimatonta maapähkinävoita (herkkua!)
1 kypsä banaani
ruokalusikallinen pellavansiemeniä
teelusikka tyrnijauhetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti