tiistai 20. toukokuuta 2014

Turkiton kesä

Myös tänä kesänä tapahtui se perinteinen, Evita viettää kesänsä ilman paksua turkkia. Mutta tällä kertaa tein myös sen, mikä aiheuttaa paljon positiivista, mutta myös erittäin paljon negatiivista keskustelua. Myös Carmalta lähti turkki. Turkkikeskusteluja seuranneena tiesin, että tämä tulee varmasti nostattamaan niin paljon tunteita - Ja niin lopulta kävi. Loppupeleissä on kuitenkin jokaisen oma valinta haluaako säilyttää koiransa turkin vai ei, ymmärrän ja arvostan jokaisen omaa valintaa. Näin ei valitettavasti kuitenkaan ole kaikkien kohdalla. Joka kesä, aikuiset ihmiset jaksavat tapella tästä samasta asiasta vuodesta toiseen keskustelupalstoilla sekä muualla.


En näe mitään syytä selitellä, miksi moni muu ja myös minä valitsin näin. Kuitenkin, tässä muutama syy omaan valintaani. Nämä ovat täysin omia mielipiteitäni ja tiedän tämän aiheuttavan joissakin paljon negatiivista ajettelua. Toivon kuitenkin, että jokainen pystyy olemaan näiden ajatusten kanssa.

Carma on turkin kanssa äärimmäisen kaunis koira, mutta turkin ajelun syyt olivat puhtaasti terveydelliset. Tänä kesänä meidän ei tarvitse pelätä uinnista kutisevaa ja punoittavaa ihoa, miljoonia punkkeja tai kuumuudesta kärsivää koiraa. Ja jo vuorokauden perusteella ero ulkona on huomattava. Tänä keväänä Carman turkki on ollut helteellä todella kuuma ja urheilusuoritusten jälkeen ollaan jouduttu jäähdyttelemään todella pitkään, jotta esimerkiksi koiran läähättäminen loppuu ja palautuminen normaaliin tilaan tapahtuu. Viimeisen vuorokauden aikana Carma on kulkenut lenkit ravaten edessä eikä juoksulenkin tai pihaleikkien jälkeen läähätä melkein lainkaan, sisällä läähätys loppui kuin seinään. Ensimmäisen kerran helteiden jälkeen Carma ei viime yönä ajautunut nukkumaan yksin toiseen huoneeseen paljaalle lattialle vaan nukkui koko yön jaloksissa tai omassa pedissään. Nämä saavat minut kyseenalaistamaan kommentin "turkki eristää koiraa lämmöltä". Turkin eristävä vaikutus ei myöskään toteutunut Evitan tai Reinan kohdalla, jotka luetaan myös turkkikoiriksi.

Ja myös siihen polttavaan mielipiteeseen; Koiran turkki ei kasva enää normaalina takaisin. Itse epäilen, että koiran perusterveydessä on jotain vikaa jos turkki ei palautuisi normaalisti. Karva kasvaa takaisin, oli kyseessä sitten ihminen tai eläin. Myös esimerkiksi eläinten leikkausalueelta poistettu karva kasvaa lopulta takaisin samanlaisena. Miksi sheltti olisi poikkeus? Ehkä joku minua fiksumpi tietää vastauksen tähän.

Ymmärrän, että turkki suojaa koiraa ihon palamiselta, metsässä oksilta ja puremilta. En kuitenkaan usko sheltin ihon eroavan villakoiran ihosta. Meillä on poikkeuksetta ajeltu villakoirat joka kesä lyhyeen turkkiin eikä iho ole palanut kertaakaan enkä ole nähnyt metsälenkkien jälkeen koiran ihossa oksien aiheuttamia vahinkoja. Jos tämä päätös osoittautuisi jostain syystä virheelliseksi valinnaksi Carman kannalta, niin sitten tämä kokeilu jää tähän kesään. Jos Carman olo helpottuu huomattavasti, niin tämä oli täysin oikea valinta. Aika näyttää. :)

Jokaisella on asiasta oma mielipiteensä eikä se tee kenestäkään ihmisestä huonompaa. Toivon, että joskus päästään aikaan, että ihmiset lopettavat tästä asiasta tappelemisen. :)

Ja lopuksi, tässä video viime viikon treeneistä. :)Teemana:
- Itsenäinen puomi
-Okserilta kääntyminen
- Leijeröinnit
- Putki-kontakti erottelu

5 kommenttia:

 1. Jokaisella on täysi oikeus mielipiteeseen, mutta kannattaa miettiä miten ja missä sen ilmaisee. Tämä tosiaan on sellainen asia, joka todella jakaa mielipiteitä, joten on täysin järjetöntä aloittaa siitä mitään "tappelua" koska se ei johda yhtään mihinkään. Itse olen sitä mieltä, että mikäli turkkia ajellaan terveydellisistä syistä on se täysin oikein ja jopa suotavaa. Eikö se olisi jopa hieman vastuutonta koiran omistajalta mikäli jättäisi turkin ajelematta vain sen takia että sheltillä pitää olla tuuhea turkki ja sen myötä unohtaa terveydelliset asiat?! Olen ylpeä Iitusta, että helpotit parhaan ystäväsi oloa. Nyt voitte nauttia kesästä täysillä ilman huolia ja murheita. Carma on sitä paitsi tosi söpö <3

  VastaaPoista
 2. Hyvä päätös! Liian paksussa turkissa on varmasti vaikea olla kesäisin.

  Turkki kasvaa aivan samanlaisena takaisin, vain nypittävien rotujen turkki voi mennä ajelun seurauksena "pilalle". Jotkut ilmeisesti ovat sekoittaneet nypittävät rodut kaikkiin rotuihin...

  VastaaPoista
 3. Iso kiitos molemmille! :) Tämän ensimmäisen viikon jälkeen voidaan olla kyllä päätökseen ja turkin ajeluun todella tyytyväisiä. Vaikutukset ovat olleet pelkästään positiivisia. :)

  VastaaPoista
 4. Asiaa voi ajatella myös toiseen suuntaan. Itsekin kannatan turkin ajelua terveydellisistä syistä, mutta omia shelttejäni en ole ajellut koska meillä ei (vielä) ole ollut ongelmia turkista. Mutta nykyään tuntuu että jos et ajele shelttiäsi, "rääkkäät" sitä kesällä. Minulle on jo parissa kisassa kommentoitu että minun kannattaisi ajella sheltiltäni turkki pois ja sitten aletaan vuodattamaan näitä perusteluita. Koirani turkki on kuitenkin ns. oikeanlainen eikä pohjavilla ole liian runsas. Toisella sheltilläni on hyvin niukka karva, pohjavillaa ei juuri lainkaan ja yllätys yllätys, kyllä sillekin kuuma tulee. Itselläni perusohje on että helteellä ei tehdä mitään rasittavaa jos ei ole pakko. Jos kisapäiväksi sattuu hellepäivä, huolehdin että koira on varjossa ja juo riittävästi. Vatsaa saatan kostuttaa kylmällä vedellä. Näin on pärjätty enkä näe syytä koirani ajeluun. Jos ihotulehduksia tms. tulisi, asia olisi eri. Kovin se vaan tuntuu olevan herkkää suuntaan tai toiseen, jos et ajele koiraasi joudut samanlaiseen ryöpytykseen agilityväen suunnasta kuin sitten koiransa ajelevat joutuvat näyttelyväen suunnasta. Vaikka kuulostan varmasti ilkeältä niin minusta shelttien ajelusta on tullut ennenkaikkea muoti-ilmiö. Ainakin toivottavasti shelteissä ei ole niin paljon iho-ongelmaisia kuin ajeltujen määrästä voisi päätellä... henkilökohtaisesti minua ei haittaa ajalemeinen/ajelemattomuus ja ihmiset saavat tehdä koiriensa turkeille mitä huvittaa. Mutta arvostaisin todella jos minulle ei tultaisi aukomaan joka kisassa että miksi en ole ajellut koiraani. Kas kun en ole nähnyt tarvetta siihen ja oikeastaan tykkään sheltin turkista silloin kun ei ole liioiteltu. Saa kai sitä tätäkin mieltä olla.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi! :) Todella ikävää, että olet kohdannut tuollaista. Tulee kommentit sitten kummalta suunnalta tahansa niin ei niistä kannata välittää. Ikinä ei voi miellyttää kaikkia, mutta pääasia että me pystymme viettämään onnellisia hetkiä koiraystäviemme parissa. :)

  VastaaPoista