maanantai 3. huhtikuuta 2017

Läpivalaisun aika

Vuoden iän täyttyessä aika koitti myös luustokuville. Päivä, jota odotin ja pelkäsin kaikista eniten. Ajattelen ja analysoin niin paljon kaikkea, joten tämä päivä oli valtava helpotus lopputuloksesta huolimatta. Ivassa ei ole ikinä ollut päällisin puolin mitään vikaa - se hyppii, pomppii, venyttelee, ravaa kauniisti peitsaamatta. Silti on helppo ylireagoida kaikkeen, etenkin mm. jalkojen vääriin asentoihin lepotilanteessa. Se mitä eniten haluaa, pelkää kai eniten. 

Kuvaushetki kesti kauan. Ivaa yritettiin saada rauhoittumaan yli 50 minuuttia ja sille annettiin kolme kertaa rauhoittavaa ainetta lisää. Lisäksi kuvia otettiin yli 30 minuuttia. Iva ei meinannut nukahtaa millään ja lopulta Iva tuli pienissä pöllyissä hereillä takaisin kuvaushuoneesta. Ensimmäinen ajatus oli, että voiko kaikki olla hyvin, kun kaikki kesti niin kauan? Lopulta nähdessäni Ivan hereillä, ajattelin, että kelpaavatkohan kuvat Kennelliitolle? Lääkäriltä ei saatu juuri mitään lausuntoa etukäteen, mutta oli  valtava helpotus, kun lopulliset tiedot tulivat:


Vielä terveystuloksista puuttuvat silmä- sekä sydänlausunto. Silmät tutkitaan, kun sille koittaa hyvä mahdollisuus, sekä sydän kuunnellaan uudestaan ja tarvittaessa ultrataan ennen 24 kuukauden ikää. Sepon suositus oli, että virallinen lausunto tehdään 24 kuukauden iässä, jolloin sydänlihas on kehittynyt lopulliseen muotoonsa. Ivan sydämen vasemmalta puolelta kuuluu satunnaisilla lyönneillä edelleen hento sivuääni, joka tällä hetkellä on 1/6. Sydäntä on kontrollikuunneltu pitkin Ivan ensimmäistä ikävuotta ja ääni on jokaisella kerralla heikentynyt. Voi olla kuitenkin hyvin todennäköistä, että sydämen lopullinen lausunto tulee olemaan 1/6. Toivottavasti ei ikinä ainakaan yhtään huonompi.

Ivan sydänultran lausunto heinäkuussa 2016, ikää oli silloin 16 viikkoa:

"Iva pennun sydämessä ei todeta laajentumaa. Sydänlihaksen supistuvuus ja seinämäpaksuudet ovat normaalit. Dopplertutkimuksessa aortassa ja keuhkovaltimossa mitataan normaali virtaus. Eteiskammioissa ei todeta vuotoa. Eteisväliseinä on ehjä. Kammioväliseinässsä harvinaisesti lihaksikkaan osan puolella todetaan pieni vuotovirtaus. Löydös ei ole rotutyypillinen. Tälle rodulle tyypillisiä synnynnäisiä sydänsairauksia, keuhkovaltiomon ahtaumaa ja PDA sairautta ei todeta.
Väliseinärakenteet kehittyvät aina kahden vuoden ikään asti. Vuoto voi sulkeutua kokonaan. Mitään kuormitusta ei ole kehittynyt. Rasitusta ei tarvitse rajoittaa. Seurantatutkimuksen tekisin vasta 18-24 kuukauden iässä jos oireita ei todeta ja sivuääni on edelleen kuultavissa" 

Kuva: Anniina Korjus

Pienen koon sekä sivuäänen vuoksi Ivaa ei ikinä tulla käyttämään jalostukseen. Olen kuitenkin niin hyvin kiitollinen, että meillä on edelleen lupa elää täysin normaalia arkea. 

Kuva: Anniina Korjus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti